#skutkypropřírodu #milujemeplanetuzemi #ekologie

 Ahoj všichni!

Tento článek mi dal hodně práce, ale věřím že to bude stát za to! Udělej si čas a přečti si to, prosím! Dej odkaz na svůj blog/ sociální síť/ web... sdílej. Článek se týká přírody, ekologie a životního stylu, kterým pomůžeme. Ty. Já. On. Ona. My. Vy. Oni. My společně! Čím víc nás bude, tím lepší bude stav, budeme motivovat ostatní aby konali, budeme se motivovat navzájem! Planeta Země se potřebuje pořádně nadechnout a věřte nebo ne, i ten jeden blbej ušetřenej igeliťák pomůže (je to jako koloběh: ty si do obchodu vezmeš látkovou tašku - uvidí tě babička - babička to poví kamarádkám u kafe - ty to poví svým známým - a tak dále ...). Když na trávě vidíš PET láhev vezmeš ji a vyhodíš do koše? Jestli ano, tak jsi borec/ka a jen tak dál (koloběh - II-). Takže let's goooo! 

Body budou následující: 1) Plastové výrobky VS více použití/textil/z domu 2) Třídění 3) Koloběh 4) Nákup- a) seznam věcí b) dárky 5) Lenost (nechce se mi) VS Nutnost 7) TY!

1, Plastové výrobky

Všichni víme, že igelitka, PET láhev, obal a mnoho dalšího je z plastu. Víme taky, že plasty nejsou pro naši přírodu nejlepší. Snažíme se ale o jejich menší produkci?  Skvělými náhradníky jsou: igelitka x síťovka (používám ji při nákupu na zeleninu a ovoce), taška z obchodu x látková taška, PET láhev x láhev z domu pro hodně použití, pečící papír x pečící papír pro více použití, plastový kelímek v kavárně x vlastní 

2, Třídění

Pochybuju že jste ještě nezažili nějakou přednášku, projekt nebo něco podobného. Takže myslím, že máte aspoň základ správného třídění odpadu (jestli ne, tak rozhodně googlete, ptejte se a vyškolte se :D). Je to důležité, jestli doma nemáte (!?) tříděný odpad, rozhodně si ho pořiďte. Mojí vychytávkou je to, že jsem si nalepila na koš lísteček "?!" který mi vždy připomene: "Určitě to nepatří do papíru, plastu, skla, hliníku nebo do BIO?". A věřte nebo ne, fakt to zabírá :D Tak to taky zkuste a představte to ostatním v domácnosti.

3, Koloběh

Koloběh oblečení. Kdyby sis teď v karanténě udělali čas na protřídění skříně a to co nenosíte dali do tašky a poslali dál (kámošovi/ kámošce, příbuznému, na charitu, ...). Samozřejmě i když karanténa není:) Zabráníme tím neustálému si kupování nových a nových věcí (včetně oblečení). Další koloběhy (jak tomu říkám) jsou například ty, které jsem popisovala na začátku. Skutky.

4, Nákup

a) SEZNAM VĚCÍ: Když jdeš do obchodu, udělej si seznam věcí, které máš koupit. Když se totiž jen tak poflakuješ, budeš mít v košíku víc nepotřebných věcí a možná i zapomeneš na tu potřebnou:)

b) DÁRKY: Dárky, hmmm... Všem nám dělají velkou radost a mě rozhodně taky! Je to ale tolik balícího papíru se roztrhá a použije jen jednou... Zkusme třeba, že když rozbalujeme dárek, snažíme se aby jsme obal nenatrhli a mohli ho ještě jednou použít. Nebo můžeme dárek dát do látkové kapsičky:)

5, Lenost vs Nutnost

Myslím si že v této době má už skoro každý auto. Auto je super pro to, když nestíháš nebo je to MOC daleko. Někdy se mi ale zdá že bychom místo toho, abychom jeli do hudebky autem a zase trochu znečistili prostředí, bychom mohli vyrazit dříve a jít pěšky.

6, TY!

A takhle na závěr, bych ti chtěla napsat, že nemáš čekat na to že to za tebe udělá Někdo jiný. Kdo je ten Někdo jiný? Existuje vůbec? Ne. Když vidíš na zemi plastovou igelitku, zvedneš ji a odneseš do koše? Někdo jiný to za tebe neudělá. Neexistuje. Ty ale existuješ.

Díky za to, že jsi si našel/našla čas na přečtení tohoto článku. Nemysli si, že já nedělám chyby! Nemusíš se změnit ze dne na den, stačí když se budeš snažit. Sdílej jestli ti na Zemi a životním prostředí záleží. Budu ráda, když mi napíšeš komentář. Měj se hezky a ahoooj!

#skutkypropřírodu #milujemeplanetuzemi #ekologie

Komentáře

  1. Ahoj Klári, díky za lístečky co se objevily doma na koších. Jsem rád, že na ekologii myslíš a máš nás k aktivitě. Díky tvým připomenutím jsem si posledně vzal do pekárny svoji tašku. ocko

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Klári, skvelý článok 👍. Mám veľkú radosť, že ti na našej planéte záleží a že svoje okolie a nás všetkých motivuješ konkrétnymi radami a krokmi ako prispieť k zdravšiemu životnému prostrediu a zachovať našu planétu pre ďalšie generácie. Už sa teším na výlet za vami na elektroaute😉

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi pekne si to spracovala, Klárka! Ďakujeme! Nám sa ešte výrazne znížilo množstvo zmiešaného odpadu, odkedy sme začali s kompostovaním bio- odpadu... To je ale téma na ďalší článok 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Klári. Je hrozně moc super že se takto staráš o naši planetu a šíříš tu myšlenku o ekologii, přírodě a životním prostředí.
    Je opravdu k zamyšlení, jak se chováme k Zemi a že za pár let tu kvůli nám a našim odpadkům nemusí být tahle nádherná příroda okolo nás co je teď. Věřím ale že se nám podaří zachránit ji a předat ji tak našim dětem, vnoučatům, pravnoučatům, prapravnoučatům a ti zase dalším a dalším.☺❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký článek, na blogu mám podobný.

    https://rozimyworld.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi pekný článok a hlavne moc potrebný! Páči sa mi, že sa o tom rozpráva viac, pretože zem máme iba jednu. Ja osobne nie som úplne moc eko bio, ale snažím sa čo najviac. Recyklácia je asi základ, čo dokáže urobiť každý z nás. Taktiež vymeniť plastové tašky za sieťovky alebo látkové je veľmi jednoduchý, ale veľmi podstatný krok. A moc sa mi páči, že si spomenula aj oblečenie. Na toto sa často zabúda a málokto vie, koľko odpadu produkuje výroba oblečenia, a preto sa snažím nakupovať hlavne v sekáčoch.
    Ďakujem za tento článok, verím, že pomôže zmeniť pohľad aspoň jednej osobe.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Kláry ještě doplním komentář protože jsem na článek nějak zapomněla... Je moc pěkné že se takto snažíš a je to mooc DOBŘE! Motivuješ lidi aby třídili odpad a aby nezadnebávali naši velice cennou planetu! Ps: DOBŘE TY!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat